Home » Publicaties » BVD 2e kwartaaloverzicht 1978

BVD 2e kwartaaloverzicht 1978

Jaar:
1978
Taal:Aantal blz:
54
Soort Uitgave:
Beschrijving:

DE “GROEP GLIMMERVEEN” EN DE VERKIEZINGEN

Na het verbod van de Nederlandse Volksunie (NVU) op 8 maart j.l. was Joop GLIMMERVEEN van plan deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de grote steden onder de naam “Lijst Glimmerveen” of desnoods met een naamloze lijst. Aangezien echter wel duidelijk was dat achter deze lijsten toch de ideeën van de verboden NVU schuilgingen werd dit plan in de kiem gesmoord door een krachtig veto van de desbetreffende kiesraden en – in tweede instantie – van Gedeputeerde Staten van Noord- en Zuid-Holland.
Hiermee was het verkiezingsspel van de “volksnationalisten” althans voor dit jaar uitgespeeld. Wel trachtte de Hagenaar nog de Haagse gemeenteraadsverkiezingen te laten verbieden (x) omdat hem “op deze manier zijn passief kiesrecht werd ontnomen”. Doch ook deze vondst werd door de rechter niet gehonoreerd,

Wat na dit alles nog resteerde, was publiciteit. Hiertoe lag het in de bedoeling van de “groep Glimmerveen” om een aantal openbare bijeenkomsten te organiseren onder andere naam en dit te combineren met het verspreiden van provocerende pamfletten. De organisatie van dit geheel lag blijkbaar toch boven de macht van de ex-NVU-ers, want het is bij een plan gebleven. Wellicht is de oorzaak van deze inactiviteit te vinden in de afwezigheid van “leider”
GLIMMERVEEN, die immers precies in die periode de 14 dagen gevangenisstraf uitzat, opgelopen wegens het verspreiden van discriminerende pamfletten bij de “Turken-rellen” in Schiedam in 1976.

Lees verder in het kwartaalbericht

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Argus en Buro Jansen & Janssen

Bijzonderheden: Extreem rechts blz 34 tm 37