Home » Nederland » Leiden

Leiden

Filter

Demonstraties

7 resultaten
20 jun 2014
Door:
Identitair Verzet
Plaats:
Leiden
Extra:
Bij de ceremonie rond het leggen van de eerste steen van een nieuwe moskee protesteren enkele activisten van Identitair Verzet met een spandoek en leuzen.
Organisaties:
5 mrt 2011
Door:
Voorpost, Met de Dieren Tegen de Beesten, Rijnland Bollenstreek
Plaats:
Leiden
Deelnemers:
Tussen 5 en 10 personen
Extra:
Dierenrechtenactie tegen bedrijf dat Halal-certificaten afgeeft
Organisaties:
16 okt 2009
Door:
Met de Dieren Tegen de Beesten
Plaats:
Leiden
Deelnemers:
6 personen
Extra:
MDTB demonstreert voor twee vestigingen van McDonald's in Leiden.
Organisaties:

Kroniek

46 resultaten
*

Een krant schrijft over een groot renovatieproject van flats in Leiden. Er lopen hierdoor honderden bouwvakkers rond van een bouwbedrijf uit Almere. Er wordt geklaagd over discriminatie door de bouwvakkers. Die zou voortkomen uit wederzijdse irritaties door de planning van de werkzaamheden.

*

Een landelijke krant publiceert een interview met een advocaat met Surinaamse wortels. Hij komt uit Leiden. Hij treedt op als advocaat van de anti-Zwarte Pieten beweging, maar wil hiermee stoppen. Enerzijds heeft hij het gewoon erg druk, maar anderzijds trekt hij alle dreigementen en hatelijke e-mails niet meer. Hij krijgt de ergste scheldkanonnades per mail. Er worden dreigementen en uitspraken gedaan die verwijzen naar zijn achtergrond. Zo schreef iemand dat hij op een slavenschip moest worden gezet.

*

Buurtbewoners uit Leiden voeren vandaag een kort geding voor de rechtbank Den Haag. Samen met gemeenteraadslid Tomas Kok van Leefbaar Leiden eisen ze een bouwstop voor een nieuw islamitisch centrum. Ze komen met argumenten als parkeeroverlast en de minaret zou de wind van een molen in de buurt weghalen. Rond 22 juli wordt bekend dat ze deze zaak verliezen en dat ze een bodemprocedure willen starten.

*

In de gemeenteraad van Leiden mag Tomas Kok zijn maiden speech houden. Hij is het nieuwe raadslid van Leefbaar Leiden. Het is traditie dat de nieuwe raadsleden hierin niet onderbroken worden. Kok praat echter niet over de jaarrekening, maar valt de bouw van een moskee, en daarna de hele islam aan. Een aantal raadsleden loopt weg. Hierna gaan er geluiden op om de traditie dat er geen weerwoord mag zijn te herzien.

*

In Leiden voert Identitair Verzet actie bij de ceremoniële legging van de eerste steen van een nieuw te bouwen Marokkaans-Nederlandse moskee. Ze doen dit samen met de “Kritische Studenten Leiden”. De activisten ontrollen een spandoek met de tekst “Stop de islam, ook in Leiden” en uiten luidkeels hun afkeuring. Bij drie huizen in de omgeving hangt de vlag halfstok als protest tegen de nieuwbouw.

*

Identitair Verzet plaatst een foto op Facebook van hun aangeplakte poster in het stationsgebied van Leiden. De tekst op de poster is “Stop de Oost-Europese Invasie”. Ze krijgen op Facebook al snel een reactie van iemand die om posters vraagt om in Katwijk te verspreiden. Identitair Verzet gaat ze naar hem opsturen.

*

Op Facebook plaatst Zwart Front berichten dat haar stickers zijn aangeplakt in Valkenburg en in Leiden. Er staat specifiek bij dat het om Valkenburg in Limburg gaat en niet om Valkenburg bij Leiden, maar het is onduidelijk of dat klopt.

*

Er komt een melding binnen dat er een NVU sticker aangetroffen is op een verkeersbord in Leiden.

*

Een vrouw uit Irak wordt vandaag door een ziekenhuis in Leiden afgewezen voor een functie. Ze vraagt om de reden hiervoor en krijgt de volgende dag een mail waarin staat dat er twee risico’s tegen haar werkten: haar gezinsleven en het feit dat ze geen Nederlandse achtergrond heeft. Ze dient een discriminatieklacht in.

*

In Leiden verschijnt een moslima met een hoofddoekje bij de chocolaterie waar ze werkt. Ze draagt hiervoor geen hoofddoek maar heeft wel doorgegeven dat ze een hoofddoek gaat dragen. De werkgeefster heeft al aangegeven dat ze dit liever niet heeft. De moslima wordt weggestuurd vanwege haar hoofddoek. De vriend van de moslima reageert boos en scheldt de winkeleigenaresse uit voor ‘vieze racist’. Het arbeidscontract van de moslima wordt na 21 april niet meer verlengd en ze dient een discriminatieklacht in.

*

Vandaag komt het nieuws naar buiten dat de zoon van een moskeebestuurder uit Leiden aangifte heeft gedaan tegen het raadslid Tomas Kok van Leefbaar Leiden. Die had in oktober 2013 negatieve uitspraken over de moskee in Leiden gedaan. Hij beschuldigde ze toen van contacten met terroristen en extremisten. Later schreef Kok dat hij bedreigd zou worden.

*

Onder leiding van haar voorman Paul Peters verspreidt Identitair Verzet ’s middag duizenden flyers in het centrum van Leiden tegen de voorgenomen bouw van een moskee. In de flyer wordt opgeroepen voor een manifestatie voor het gemeentehuis. De folderploeg plakt ook tientallen stickers van Identitair Verzet en Voorpost op de route.

*

In de nieuwsbrief van Identitair Verzet Rotterdam staat dat er op deze datum in Leiden geflyerd zal worden tegen de nieuwbouw van “een megamoskee in een volkswijk”.

*

In Leiden is een anti-pedofielenprotest met ongeveer 200 tot 250 mensen. Hier zijn ook mensen van de NVU en Identitair Verzet aanwezig zoals Paul Peters. Er wordt luidkeels geprotesteerd bij de flat waar een pedofiel woont.

*

In Leiden demonstreren ongeveer driehonderd mensen bij een seniorenflat tegen de huisvesting van een veroordeelde pedofiel. De man is na zijn straf geherhuisvest in een andere stad. De partij Leefbaar Leiden wil rond deze datum een motie van wantrouwen indienen tegen de burgemeester van Leiden, omdat die geen ruchtbaarheid aan de komst van de man wilde geven. In de dagen hierna is het regelmatig onrustig op deze locatie.

*

Nadat laatst een poging mislukt was, hebben activisten van Zwart Front vannacht een spandoek opgehangen bij het terrein waar een islamitisch centrum in Leiden gebouwd wordt. De tekst is: “Geld weegt zwaarder dan uw stem”.

*

Een neonazistische activist uit Gouderak post een bedreiging op Facebook in een woordenwisseling over een antimoskeewebsite uit Leiden. Een linkse vrouw had er positief bericht gepost over de moskee. Hij reageert op haar: “linkse kk hoer! jou hangen we als eerste op! 88! houzee!! die moskee gaat branden! geef dat maar door aan je haatbaarden vriendjes”.

*

In de afgelopen nacht heeft Zwart Front actie gevoerd tegen de bouw van een nieuwe moskee in Leiden. Ze hangen diverse spandoeken op met protestslogans. In een uitgegeven persbericht beweert Zwart Front dat ze tijdens het ophangen van de spandoeken door onbekenden zijn aangevallen en met stenen zijn bekogeld.

*

Vandaag meldt een nieuwsmedium dat Leefbaar Leiden een aantal omwonenden van de locatie waar een moskee gebouwd wordt helpt bij het indienen van bezwaarschriften tegen de bouw. Duoraadslid Tomas Kok zegt dat het islamitisch centrum hier gewoon niet past. Zijn partij wil naar de rechter stappen als de gemeente Leiden het bezwaar afwijst.

*

Een Midwinterviering van de extreemrechtse organisatie Rijnbok in Leiden.

*

In Leiden is de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Leiden te gast in een radio-uitzending. Kandidaat Tomas Kok zegt dat als na 1 januari de grenzen opengaan voor Roemenen en Bulgaren, de criminaliteit zal stijgen. Er zullen problemen komen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt wordt verstoord. Hij stelt dat 80% van de Nederlanders tegen hun komst is. Kok wil er alles aan doen om te voorkomen dat Leiden overspoeld wordt door de nieuwe Europeanen.

*

Uit Leiden komt een melding binnen dat er de laatste week veel pro-Zwarte Pieten stickers van Zwart Front op verschillende plekken hangen.

*

Zwart Front schrijft op internet dat ze deze avond posters opgehangen heeft in de wijk waar PvdA-leider Diederik Samsom woont (dus in Leiden). Op de poster is een foto van Samsom afgebeeld met een tekst die zijn integriteit in twijfel moet trekken. Zwart Front schrijft er desondanks bij dat de actie niet tegen Samsom als persoon gericht is, maar tegen het Nederlandse politieke systeem in het algemeen.

*

Een bijeenkomst in Leiden voor de oprichting van de eerste lokale afdeling van Identitair Verzet. Hierbij zijn Leidse activisten en sympathisanten aanwezig.

*

Vandaag meldt een lokale nieuws-website dat een medewerker van Leefbaar Leiden “onlangs” kwetsende uitlatingen heeft gedaan over moslims. Op Twitter schreef hij dat moslims vliegtuigen opblazen omdat zij van de overheid geen subsidie krijgen om beter te kunnen participeren in onze samenleving. De rest van de partij uit Leiden geeft geen reactie.

*

Een medewerker van de raadsfractie van Leefbaar Leiden doet op de lokale radio uitspraken over een moskee in Leiden. Hij zegt dat ze contacten onderhouden met terroristen en extremisten. Mede om deze uitspraak wordt er in maart 2014 aangifte tegen hem gedaan.

*

Deze avond is er commissievergadering van de gemeente Leiden over de komst van een moskee. Namens enkele buurtbewoners ageren insprekers van Leefbaar Leiden tegen de komst van deze moskee. Er worden uitspraken gedaan zoals “een ongewenste confrontatie met andere culturen”. Leefbaar Leiden kondigt een gang naar de rechter aan om de moskee tegen te houden.

*

In Purmerend is een plakploeg van de NVU op stap om propagandamateriaal van de NVU en Voorpost aan te plakken. Ze krijgen steun van een rechtsextremist uit Leiden. Hun pad kruist dat van twee allochtone jongens en er ontstaat een ruzie. Een NVU’er bedreigt de jongens met een mes en de hele plakploeg wordt door de politie opgepakt.

*

Een informele stamtafelavond van Rijnbok in de regio Leiden-Bollenstreek.

*

Het College voor de Rechten van de Mens bepaalt dat een leraar uit Leiden terecht geschorst is door scholen in Lisse en Voorhout. In Tweets, die ook door leerlingen gelezen werden, ging hij onrespectvol tekeer tegen de islam. De leraar is zelf van Surinaamse afkomst en actief bij de partij Leefbaar Leiden. Op internet afficheert hij zichzelf als aanhanger van de PVV en de radicale hindoepartij BJP uit India.

*

In de regio Leiden wordt vandaag de Stamtafel Rijnland Bollenstreek georganiseerd. Wegens een tegenvallende opkomst gaat deze informele extreemrechtse ontmoetingsavond ontbonden worden.

*

Een informeel heidens Midwinterfeest in Den Haag van de groepering Rijnbok. Deze club startte ooit als Het Nationalistisch Kollektief Rijnland. Het is vooral bekend onder de naam van haar tijdschriftje Rijnbok dat zelf inmiddels Stamtafel Courant of Stamkoe heet. Ze komen zelf uit de regio Leiden/Bollenstreek.

*

In de regio Leiden-Bollenstreek organiseren extreemrechtse activisten hun maandelijkse ontmoetingsavond, de Rijnland Bollenstreek Stamtafel.

*

Dit weekend wordt een Leids kraakpand beklad met leuzen en Keltische kruizen. Het is in deze periode vaker raak met extreemrechts geklieder in Leiden. Vooral het gebied rond het Centraal Station moet het ontgelden. Sinds oktober worden er ook veel stickers van de NVU en Voorpost geplakt.

*

Informele Stamtafel Rijnland-Bollenstreek in de regio Leiden. Dit is een ontmoetingsavond voor extreemrechtse activisten en hun achterban.

*

Een medewerker van de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Leiden uit Leiden wordt vandaag door een school in Lisse ontslagen vanwege enkele felle anti-islamitische tweets. Zo schreef hij enkele dagen geleden dat de islam geen geloof is, maar “een barbaarse achterlijkheid”. Hij werkte als leraar maatschappijleer en dient hierna een discriminatieklacht in. De Tweede Kamerfractie van de PVV spreekt van een beroepsverbod en wil Kamervragen gaan stellen.

*

Vandaag schrijven de kranten over een onderzoek van criminologen uit Leiden waaruit blijkt dat verdachten met een buitenlands uiterlijk vijf keer zoveel kans lopen om een gevangenisstraf te krijgen in plaats van een boete of werkstraf. Als ze daarnaast ook nog eens geen Nederlands spreken is die kans twintig keer zo groot.

*

Vandaag zou de rechtbank in Den Haag uitspraak doen in de strafzaak tegen een 28-jarige dakloze man uit Eritrea die in juli 2011 beledigend en bedreigend was bij een winkeldiefstal in Leiden. Daarbij schold hij op het politiebureau tegen een agent: “Hitler had jullie allemaal af moeten maken, je bent een kankerjood”. Hij zit sindsdien in voorarrest. Ook omdat hij een kapper in Spijkenisse heeft bedreigd. Eerder in januari was de strafzitting waarbij zes maanden gevangenisstraf tegen hem werd geëist, maar daarna is er niets meer over deze zaak gepubliceerd.