Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start in januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld.

Filter

1660 resultaten

*

De krant bericht over een Turks-Nederlandse rijschoolhouder uit Den Haag die een filmpje op Facebook heeft gezet waarin hij twee handvuurwapens leeg schiet en Joden met de dood bedreigt.

*

De rechtbank van Den Haag veroordeelt vijf personen voor discriminatie in verschillende strafzaken.

Twee vrouwen die bij een woningbezichtiging ‘eigen volk eerst’ riepen en een medewerker uitscholden krijgen werkstraffen. De allochtone bezichtigers zagen van de woning af na het voorval.

Een 32-jarige man krijgt een werkstraf omdat hij bij de dodenherdenking in Duindorp op 4 mei jongstleden de Hitlergroet bracht.

Dan is er een zaak tegen een 38-jarige man uit Den Haag die de voordeur van een homo vernielde. Hij moet de schade vergoeden en krijgt ook een werkstraf. Deze man was al langer bezig met het belagen van een homostel door bijvoorbeeld het gooien van eieren en het achterlaten van hatelijke tekeningen.

Tot slot is er een strafzaak tegen de bekende extreemrechtse activist Ben van der Kooi uit Rotterdam. Die intimideerde een woningbouwvereniging in Den Haag omdat hij niet wilde dat ze allochtonen zouden huisvesten in de wijk Duindorp in Den Haag. Ook hij krijgt een werkstraf.

*

Kamervragen van verschillende PVV-Tweede Kamerleden waaronder Geert Wilders, over Nederlands-Marokkaanse criminelen die geld naar Marokko sluizen en die in Marokko berecht worden. Ze willen weten hoeveel mensen met een dubbele nationaliteit in Nederland en Marokko vast zitten en welke nog een uitkering ontvangen. De PVV zet de criminaliteit af tegen ‘het beeld van de culturele verrijking die de islamitische massa-immigratie ons land volgens overheidsrapporten heeft gebracht’. De Partij wil dat criminelen met een dubbel paspoort worden gedenaturaliseerd en dat hen de toegang tot Nederland wordt ontzegd. Ze zeggen “dat het goed voor Nederland zou zijn als hier minder Marokkanen zouden wonen”.

*

In Rotterdam is er een voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en een Turkse ploeg uit Istanboel. Buiten het stadion zijn er ongeregeldheden waarbij politie charges uitvoert en elf mensen arresteert. Na het duel duiken er op Youtube diverse filmpjes op waarin een deel van de Feyenoord-aanhang roept: “Allah, je moeder is een hoer!”. Deze spreekkoren vonden tijdens de wedstrijd plaats. Er is ook een verhaal van een Feyenoordfan die, volgens de omschrijving, een buitenlands uiterlijk heeft. Hij wordt vanuit het thuisvak bekogeld. Als hij zijn seizoenskaart laat zien en ‘kameraden’ roept krijgt hij evengoed nog paar biertjes naar zijn hoofd en wordt hij bespuugd.

*

Er worden Kamervragen gesteld door de Kamerleden van Voor Nederland over de groei van het anti-homogeweld in Amsterdam. Ze willen dat de minister erkent dat niet-westerse allochtonen relatief gezien veel vaker verdachte zijn van dit geweld dan autochtonen.

*

De krant schrijft vandaag over een onderzoek van de Nationale Ombudsman naar de politie in de Schilderswijk in Den Haag. De conclusie is dat er geen structureel racisme is en dat ze geen onnodig geweld gebruiken. Er was een verwijt van ex-agenten en een actiecomité dat er structurele discriminatie en onnodig geweldgebruik zou zijn. De Ombudsman heeft toch wel kritiek op de politie. Jongere agenten moeten de-escalerende aanpak aangeleerd worden en er moeten meer allochtone agenten komen. Agenten moeten elkaar meer aanspreken op vooroordelen over bepaalde bevolkingsgroepen. Het actiecomité is ontevreden over de uitspraak.

*

Een Iraaks-Nederlandse werknemer van een bedrijf in Den Bosch wordt vandaag ontslagen wegens onregelmatigheden in de kassa. Hij voelt zich gediscrimineerd en dient een klacht in.

*

Een vrouw uit Kampen plaatst een bericht op een openbare Facebookpagina als reactie op een mediabericht. Ze schrijf: “De enige goeie moslim is een dode moslim. Bevrijd Nederland van dit kankergezwel en stem op Wilders”.

*

In Amsterdam wordt een joodse vrouw in de portiek van haar woning mishandeld door drie mannen met Palestijnse sjaals. Ook gooien ze een soort vuurwerkfakkel naar haar. De vrouw heeft een vlag van Israël aan het balkon gehangen.

Rond deze datum komt een vergelijkbare zaak naar buiten. Ook hier heeft een joodse vrouw in Amsterdam een Israëlische vlag aan haar balkon gehangen. Die vrouw ontvangt hierna verschillende dreigbrieven waarin Hitler genoemd wordt en ze is bestookt met een brandbom die op het balkon van haar onderburen terecht komt.

*

Bij het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid worden deze ochtend hakenkruisen van ongeveer zestig centimeter groot aangetroffen. Ze zijn met stoepkrijt gemaakt en de gemeente laat ze snel verwijderen. Dit plein heeft een bepaalde bekendheid vanuit het feit dat Anne Frank hier ooit woonde. Er staat ook een beeldje van haar op het plein.

*

De Kamerleden van Voor Nederland stellen Kamervragen over ‘de stelselmatige terreur tegen Joden in Nederland’. Ze vragen of de minister zich richt op ‘het bestrijden van het groeiende islamitische antisemitisme’. Verder vragen ze of de vele anti-Israëldemonstraties uitmonden in orgies van Jodenhaat. Ze willen Joodse instellingen en personen tegemoet komen in de beveiligingskosten die zij moeten maken.

*

In Limbricht zijn afgelopen nacht tal van woningen, auto’s en objecten beklad met hakenkruisen en kwetsende teksten.

*

Midden in de nacht om half een in de ochtend ontstaat er een ruzie in het centrum van Amsterdam. Een 28-jarige man steekt zijn opponent in het hoofd. Na een verhoor van het slachtoffer en de dader gaat de politie er van uit dat de man werd gestoken omdat hij homo is.

*

Vandaag staat er een groot artikel in de krant over prominente Joden in Nederland die met de dood worden bedreigd en stelselmatig worden geterroriseerd. Zeker vijftien tot twintig mensen hebben met zoveel agressie te maken dat ze worden beveiligd. Bijvoorbeeld de eigenaar van een kledingbedrijf die maandag aangifte wil gaan doen bij de politie in Amsterdam. Hij wordt voor “vieze vuile Jood” uitgemaakt en bedreigd met brandstichting. Ook zijn islamitische vriendin en zijn Marokkaans-Nederlandse werknemers worden bedreigd.

*

In Veendam vieren extreemrechtse skinheads een feest in hun nieuwe kroeg Rac’n’Roll Place.

*

Geert Wilders en de PVV-fractie in de Tweede Kamer stellen Kamervragen over de “antisemitische demonstratie door moslims in Den Haag” op 24 juli. Ze vragen waarom niet is opgetreden tegen de strafbare feiten in de demonstratie zoals de geweldsoproepen en brengen van de Hitlergroet.

Ook de Kamerleden van Voor Nederland zijn verontwaardigt over deze demonstratie. Ze vragen of de minister inmiddels het verband ziet tussen het hedendaagse antisemitisme en de groeiende invloed van de islam. Ze vragen waarom er niemand is opgepakt voor het brengen van de Hitlergroet, het bedreigen van journalisten en het oproepen om Joden te vermoorden. Beide partijen hebben zware kritiek op de burgemeester.

*

In Den Haag wordt een demonstratie gehouden ter ondersteuning van het Palestijnse volk dat zwaar onder vuur ligt van militaire aanvallen door het Israëlische leger. Er worden anti-Joodse leuzen geroepen waarin wordt opgeroepen om Joden te vermoorden. Ook wordt er herhaaldelijk de Hitlergroet gebracht. Het Openbaar Ministerie gaat de beeld- en geluidsopnames bestuderen om te kijken of ze strafbare feiten kunnen vinden en daders kunnen identificeren. In de week hierna worden twee mannen uit Den Haag en Amsterdam aangehouden vanwege deze strafbare teksten. De PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad haalt flink uit naar het “pro-palestina tuig” en stelt dat ze misbruik maken van een zwarte bladzijde uit de geschiedenis en spugen op de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

*

Het College voor de Rechten van de Mens doet uitspraak over een klacht van een politiemedewerker van Turkse afkomst uit Nootdorp die een klacht ingediend heeft tegen zijn werkgever, de Nationale Politie, eenheid Den Haag. Hij beklaagt zich over het maken van onderscheid op grond van ras op verschillende vlakken. Het College kan geen verboden onderscheid aantonen bij verschillende zaken zoals het niet toekennen van een gratificatie of een cursus. Er is echter wel verboden onderscheid gemaakt doordat de man in 2011 niet in aanmerking kwam voor de stage als recherchecoördinator en zijn twee Nederlandse collega’s wel.

*

De gemeente Maastricht verwijdert snel een leus die in het Stadspark is geklad. Er stond ‘Hamas, Jood aan gas’.

*

Deze avond is er een vredes-ontmoeting tussen joden en moslims in Amsterdam. Radicale moslimjongeren uit Amsterdam-Oost roepen op Twitter op deze avond te verstoren met rellen. Ze komen niet opdagen, maar verspreiden intussen wel foto’s van Adolf Hitler op internet.

*

Vandaag komt het bericht naar buiten dat vijf voetbalfans van NEC uit Nijmegen begin mei 2014 een voetbalwedstrijd tegen Ajax bezochten in de Amsterdam Arena in Amsterdam Zuidoost. Ze hebben een stadionverbod gekregen. Er is sprake van twee personen die destijds antisemitische teksten riepen. Een van die twee heeft een stadionverbod van vijf jaar gekregen.

*

Het College voor de Rechten van de Mens stelt vast dat er geen discriminatie meespeelde bij het ontslag van een Bosnische vrouw die bij een maatschappelijke instelling in Utrecht ontslagen is.

Bij een tweede oordeel over een scholenkoepel uit Utrecht is ook geen sprake van discriminatie. Die koepel had zelf om advies gevraagd omdat ze nieuwe regels over het taalniveau had ingesteld.

*

Twee homomannen lopen in Amsterdam hand in hand naar huis na een avondje stappen. Ze komen een  jongeman op de fiets tegen die zoiets roept als “vieze homo’s”. De jongen gooit ook een straatsteen die een van de homo’s raakt op dienst rug.

*

In Amsterdam demonstreren circa 3000 mensen grotendeels probleemloos tegen het militaire geweld van Israël tegen de Palestijnen in de Gazastrook. Bij het Amerikaanse consulaat wordt een Israëlische vlag verbrand waarna een kleine groep “hamas, hamas, alle joden aan het gas” roept. De ordedienst en andere demonstranten roepen ze tot de orde. Na afloop meldt de politie een persoon te hebben aangehouden voor het brengen van de Hitlergroet en het uiten van antisemitische leuzen. Er werd ook ‘Fuck the Jews’ geroepen.

*

In de nieuwe extreemrechtse kroeg Rac’n’Roll Place in Veendam houden naziskinheads een feestje onder het motto “drinken tegen links”.

*

Bij de gemeente Gilze en Rijen komt een informatieverzoek binnen van de PVV. De partij wil informatie ontvangen over alle organisaties van migranten en allochtonen, alle namen en adressen van islamitische scholen, moskeeën, verenigingen, inclusief koffiehuizen. De PVV wil alle subsidieaanvragen van hen weten. Een medewerker van de PVV zegt dat dit verzoek naar alle gemeenten is gestuurd. Hierna komt ook van meer gemeenten het bericht binnen over dit informatieverzoek. Bijvoorbeeld bij de gemeente Groningen.

*

Er komt een melding binnen dat Zwart Front de afgelopen week stickers heeft geplakt in Nijmegen.

*

Voorpost organiseert hun ontmoetingsavond Stamtafel Haaglanden in de regio Den Haag.

*

Kamervragen door de PVV-fractie over Amsterdamse islamitische basisscholen, waar een angstcultuur zou heersen en waar sprake zou zijn van wanbeleid. De Kamerleden stellen dat de school zich zou richten op segregatie en afkeuring van westerse waarden. Ze willen dat de minister ingrijpt.

*

Een manifestatie op de Dam in Amsterdam van Joodse organisaties om Israël te steunen in het conflict met de Palestijnen. Er komen ook groepjes jongeren op af om juist voor de Palestijnen te protesteren, de meesten doen dit rustig en vreedzaam. Vanuit enkele groepjes jongemannen gaat wat meer dreiging uit en die zijn ook soms radicaal in hun uitspraken over joden en zionisten. De politie arresteert vier jongeren, twee brengen de Hitlergroet, twee anderen scandeerden het woord ‘nazi’.

*

Deze ochtend vroeg wordt een ruit ingegooid van het huis van een rabbijn in Amersfoort. Dit is de vijfde keer dat dit gebeurd in twee jaar tijd. De rabbijn zoekt het motief zelf in het feit dat hij joods en pro-Israël is.

*

Een krant meldt vandaag dat de Marokkaans-Nederlandse keeper van Sparta Rotterdam zich op Twitter gemengd heeft in een discussie over Israël en de Palestijnse Hamas. Hij noemt het de Joodse belangenorganisatie CIDI een “criminele organisatie”. In een eerdere tweet had hij het CIDI al als een “pro-apartheidorganisatie” bestempeld. Op de 17e stelt Voor Nederland hier Kamervragen over. Ze plaatsen de tweets in het licht van een groeiend antisemitisme in Nederland. Voor Nederland heeft zorgen dat er geen massale veroordeling klinkt vanuit de islamitische gemeenschap van de islamgerelateerde moordpartijen, slachtingen en martelingen in Syrië, Irak, Somalië en Nigeria.

*

In Amsterdam krijgen een man en een vrouw een kleine boete van de rechter vanwege hun uitingen op 4 mei 2012 op de dodenherdenking op de Dam. Ze toonden hier toen hun nazi-tatoeages met hakenkruisen. De man komt uit Assen en droeg toen ook een kettinkje met Davidster.

*

De fracties van de PVV en Voor Nederland stellen Kamervragen over een demonstratie in Den Haag op 12 juli waar demonstranten het militaire optreden van Israël in Gaza vergeleken met het nazisme. Voor Nederland ziet het gebruik van hakenkruisen bij deze demonstratie als een uiting van het groeiende antisemitisme. Geert Wilders vraagt met de PVV of de minister weet dat er hakenkruisen werden getoond, de Hitlergroet werd gebracht en ‘islamitische terreurvlaggen’ werden getoond. Ze willen dat de daders hiervan worden opgepakt, worden vastgezet, tot persona non grata worden verklaard en voor altijd Nederland uitgezet worden.

*

Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt een veertigjarige man uit Zaandam tot een taakstraf omdat hij in 2010 discriminerende leuzen aanbracht op een flatgebouw waar hij krantenbezorger was. De teksten waren tegen Turken, Joden en moslims gericht.

*

Op de Facebookpagina van de NVU roept de partij ‘iedereen’ op om vandaag aanwezig te zijn bij een rechtbankzitting in Den Haag van Volkert van der Graaf. Die vecht een aantal voorwaarden aan rondom zijn vrijlating. Hij heeft vast gezeten vanwege de moord op Pim Fortuyn in 2002. De NVU wil dat mensen op de publieke tribune zitten ‘zodat deze moordenaar niet zijn zin krijgt’. Van der Graaf is zelf echter niet aanwezig bij deze zitting.

*

Enkele Nederlanders zijn aanwezig op de Guldensporenbetoging van Voorpost in Ronse, België. Er zijn zeker 150 deelnemers en er is voor deze locatie gekozen omdat de stad op de taalgrens ligt. Voorpost stelt verder dat Ronse een “invasie van vreemdelingen kent” en dat er sprake is van verfransing door het faciliteitenbeleid. Een lokaal gemeenteraadslid van Vlaams Belang houdt een toespraak. Voorpostactieleider Florens van der Kooi is er met zijn Hongaarse vriendin.

*

In Den Haag wordt een grote reguliere demonstratie gehouden tegen het militaire optreden van Israël in de Gazastrook. Enkele demonstranten hebben bordjes gemaakt met een Davidster, een hakenkruis en een = teken ertussen. Een spandoek vergelijkt het optreden van Israël met wat Hitler gedaan heeft, waarmee een afkeer van beide gebeurtenissen geëtaleerd wordt. Ook zou er een Hitlergroet gebracht zijn en als een groep demonstranten langs het gebouw van een Liberaal Joodse Gemeente loopt wordt er nadrukkelijk “Israël terrorist” naar het gebouw geroepen. Op 15 juli worden hier Kamervragen over gesteld. Op de website van de radicaalrechtse groep VNNB staat dat twee van hun activisten zijn weggestuurd bij deze demonstratie. Volgens de organisatie van de demonstratie hadden zijn ook hakenkruisen bij zich, maar dat ontkent de VNNB stellig.

*

De PvdA in Breda zet een Marokkaans-Nederlands raadslid uit de fractie vanwege een reeks antihomo-uitlatingen op een Marokkaanse nieuwssite. De PvdA had een gesprek met het raadslid en kwam tot de conclusie dat diens uitspraken lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA staan.

*

Na het incident van gisteren brengt een 26-jarige man uit Hoogeveen de Hitlergroet naar twee politieagenten die langs hem rijden. Hij wordt aangehouden voor belediging. Bij de politie verklaart hij het probleem niet te zien. Zijn opa bracht zeven jaar lang de Hitlergroet en hij ziet het als een eerbetoon aan het Arische ras.