Kroniek

Op deze pagina staat een overzicht van gebeurtenissen op het gebied van discriminatie, activiteiten van extreemrechtse groeperingen en rechtszaken in Nederland. Ook de activiteiten van Nederlanders in het buitenland zijn opgenomen. De gegevens zijn niet volledig omdat wij grotendeels afhankelijk zijn van openbare bronnen. Aanvullingen en correcties kunnen aan ons worden doorgegeven. De periode die hier nu beschikbaar is start in januari 2012 en loopt door tot de datum die je op het eerste openingsscherm ziet. Deze kroniek wordt regelmatig aangevuld.

Filter

1809 resultaten

*

De gemeenteraadsfractie van de PVV in Almere stelt vandaag schriftelijke vragen over een politie-inval bij een Arabisch café, vorige week. Hier werden drugs gevonden. De PVV wil dat het café voorgoed gesloten zal worden.

*

Een gemeenteraadslid van de PVV in Den Haag geeft kritiek op de begroting van het stadsbestuur. Hij is tegen “onzinnige klimaat-, duurzaamheids- en cultuurprojekten”. De PVV wil keiharde aanpak van de “islamisering” van Den Haag. In Schilderswijk mag “geen millimeter ruimte voor terreurvlaggen, jihadisten, Jodenhaat, ISIS-aanhangers en de sharia zijn”.

*

Er komt een melding binnen dat er in het centrum van Utrecht een gigantisch Keltisch Kruis en met de letters W.P. Is gespoten.

*

Op een homo-ontmoetingsplaats in Horn bij Roermond bedreigen twee mannen een bezoeker met een vuurwapen en slaan hem. Een aantal dagen later doet de politie een inval in Roermond en nemen ze een nepvuurwapen in beslag.

*

Een stichting voor jeugdwerk in Utrecht heeft een gesprek met een tijdelijke kracht die geschorst is omdat hij een (homoseksuele) relatie heeft met een leidinggevende op de werkvloer. Ze ontslaan hem en hij wordt tot het einde van zijn contract op 1 januari vrijgesteld van werk met behoud van salaris. Hij dient een discriminatieklacht in omdat twee heteroseksuele collega’s die ook een relatie hebben niet ontslagen worden. Ook is er sprake van een andere leidinggevende die een discriminerende opmerking heeft gemaakt.

*

Geert Wilders stelt met de PVV Kamervragen over het in beslag nemen van een ISIS-vlag in Hoorn. Ze vragen waarom de betrokken heerschappen niet direct gestript zijn van de (eventuele) Nederlandse nationaliteit en waarom hun paspoort niet is ingetrokken, gevolgd door een enkele vliegreis naar het kalifaat. De PVV wil dat de Minister overgaat tot die maatregelen. Ze refereren aan een incident op 27 september in Hoorn waarbij drie jonge mannen vanuit een auto met een vlag zwaaiden.

*

Een Poolse vrouw probeert vandaag bij een webwinkel van een telecombedrijf uit Den Haag een telefoonabonnement af te sluiten. Het wordt haar geweigerd omdat ze geen Nederlands paspoort heeft. In oktober stuurt ze nog een e-mail hierover, maar krijgt ze hetzelfde antwoord. Ze dient een discriminatieklacht in.

*

Op een school in Hengelo wordt er tijdens een les Humanistische Vormingsonderwijs gediscussieerd over religie. Islamitische kinderen voelen zich in deze les aangevallen op hun geloof en moeten zich verdedigen. Later stelt de directeur dat de docent een bepaalde grens heeft overschreden en geeft hij haar een reprimande. Hij ziet het handelen van de docent niet als discriminatie op grond van godsdienst en hij ziet geen racistische opzet. Wel deed de docent uitspraken die door de kinderen en hun ouders als discriminerend zijn ervaren. De docente krijgt ook een verbod om met de kinderen over de islam te praten. De ouders dienen toch een discriminatieklacht in.

*

Kamervragen door Voor Nederland over de “gewelddadige en antisemitische bedreigingen door een pro-ISIS scholier uit Hengelo, zie 25 september. De partij vraagt of deze islamitische leerling heeft aangegeven aanhanger van ISIS te zijn en heeft gedreigd Joden te onthoofden. Ook vraagt men of hij Joodse vrouwen heeft beledigd en wanneer er nu eens werk wordt gemaakt van de bestrijding van het groeiende antisemitisme onder islamitische scholieren. Voor Nederland wilt stevige antiterrorismewetgeving zoals de invoering van administratieve detentie.

*

In Voorburg is een woning deze avond beklad met de leus ‘ISIS alle Joden gaan dood’. Op een basisschool staat de leus “Jode gaan dood”. Er zijn de afgelopen tijd meer ISIS-leuzen geklad in Voorburg. En maandag de 29e is het weer raak.

*

In Deventer voetbalt de thuisploeg Go Ahead Eagles tegen Feyenoord in de avond. Een Engels-Turkse speler van Feyenoord wordt door de supporters van Go Ahead racistisch bejegend. Ze maken ‘apengeluiden’ en ‘racistische geluiden vanaf de tribune’. De scheidsrechter krijgt een de klacht hierover van de speler, maar lijkt geen maatregelen te nemen. De KNVB deelt ook geen straffen uit.

*

In Eindhoven is er een informatiebijeenkomst over de komst van een AZC. Een aantal buurtbewoners zou dreigementen hebben geuit tegen de komst van het opvangcentrum. Op Twitter suggereert Voorpost dat ze hierbij aanwezig zijn en plaatst ze een sticker met de tekst “Geen asielzoekers in Eindhoven”.

*

In de skinheadkroeg Rac’n’roll Place in Veendam is een muziekoptreden. Er treedt een Duitse balladezanger op. Aan de muur hangt een vlag van de vroegere neonaziclub Hou Kontakt. Initiatiefnemer Martin van de Grind was hier vroeger bij actief. De bezoekers gaan eerst boogschieten in het ernaast gelegen sportzaaltje.

*

Een Surinaams-Nederlandse homoseksuele man werkt als nachtportier bij een hotel in Naaldwijk. Een hotelgast dreigt en scheldt en roept met gebalde vuisten “kankernikker, kankernicht, flikker, mongool etc.”. De portier belt hierom de politie en doet aangifte. Het hotel zou aan de gast toegezegd hebben de portier te willen ontslaan.

*

Een neonazi uit Hulst plaatst op 26 en 27 september allerlei foto’s van zichzelf op Facebook. Er staat ook allerlei extreemrechtse graffiti bij, zoals een afbeelding van Adolf Hitler, een hakenkruis en de letters SS. Hij schrijft bij een foto dat hij die avond op pad gaat om tags te spuiten en wat posters op te hangen.

*

Het College voor de Rechten van de Mens is door een psychiatrische instelling uit een niet genoemde plaats gevraagd om een oordeel te vellen over een reorganisatie. De instelling heeft wat personeel ontslagen vanwege hun gebrek aan taalvaardigheid. Er zijn veel Turkse en Marokkaanse patiënten en de instelling wil dat het personeel dus Turks of Berbers spreekt. Het College stelt dat de instelling niet gediscrimineerd heeft door deze taaleis mee te laten wegen bij de beslissing wie er ontslagen is.

*

Een krant schrijft over een veertienjarige scholier uit Hengelo die een proces verbaal heeft gekregen vanwege verboden wapenbezit van een alarmpistool. Hij zou sympathie voor de islamitische terreurorganisatie ISIS hebben. Dat heeft hij zelf uitgesproken in een filmpje op internet. Daarin dreigt de puber met onthoofdingen van Joden en schoffeert hij op uiterst grove wijze Joodse vrouwen. Zijn school schorst hem hierom. De 29e worden er vragen gesteld in de Tweede Kamer.

*

Twee Afrikaner activisten uit Zuid-Afrika zijn in Den Haag om het blanke woonproject Orania te promoten. Ze ontmoeten een Nederlandse pleitbezorger van de blanke bevolkingsgroep in Zuid-Afrika. Ook hebben ze een ontmoeting met Martin Bosma van de PVV. Rond deze datum neemt Bosma het tweetal ook mee op een reisje naar Friesland.

*

Er komt een nieuwsbericht naar buiten over een vrouw die in Eindhoven die een spandoek heeft opgehangen waarop ze 700 asielzoekers een welkom heet. Hierna wordt de vrouw met de dood bedreigd. De bedreigers zeggen haar uit het nabijgelegen woonwagenkamp te komen. De vrouw gaat het spandoek weghalen. De politie gaat zowel de positieve als negatieve spandoeken weghalen om escalatie te voorkomen.

*

Kamervragen door PVV-Kamerleden, waaronder Geert Wilders, over de terreuraanpak en het dreigingsniveau. Ze reageren op een oproep tot het plegen van aanslagen door een Nederlandse jihadist in Syrië. De PVV’ers suggereren dat de Minister de dreiging niet serieus neemt.

*

In een debat in de Tweede Kamer vergelijkt de PVV de toestroom van asielzoekers met misstanden in de zorg voor ouderen in verpleeghuizen. De partij krijgt felle repliek van de Minister die de vergelijking een grove schande vindt.

*

Een lokale krant schrijft over de omwonenden van een voormalige TBS-kliniek in Rekken. Die hebben een spandoek opgehangen tegen de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) in de buurt. De buurtbewoners zeggen niet per definitie tegen de noodopvang van asielzoekers te zijn, maar willen inspraak.

*

Tijdens een amateurvoetbalwedstrijd in Amsterdam-Noord worden apengeluiden gemaakt op het moment dat een Afrikaanse speler van de bezoekers uit Sittard invalt. Er ontstaat de nodige onrust onder het publiek. De scheidsrechter legt de wedstrijd tijdelijk stil. Een jeugdlid wordt door de club gestraft met een schorsing van een jaar. Hij zou de enige dader zijn.

*

Een krant maakt melding van de mishandeling van een Joodse man in Arnhem. Die is twee weken geleden ’s nachts in elkaar geslagen nadat een groep van zeven jongeren hem Hebreeuws hoorde praten in zijn telefoon. Zijn belagers riepen dat ze wisten welke taal hij sprak en riepen ‘Palestina Vrij’. Er worden op 25 september Kamervragen over dit voorval gesteld door Voor Nederland. Hierin noemen ze de aanvallers “laffe antisemieten”.

*

In een vergadering van de Provinciale Staten van Gelderland in Arnhem dient de PVV een rapport in met de titel ‘De Islamisering van Gelderland 2014’. In dit rapport worden individuele moslims met naam en functie genoemd. De partij dient ook een motie in om subsidieaanvragen te screenen op islamisering. De motie wordt verworpen.

*

Een lokale nieuwswebsite meldt dat de gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag zich fel heeft uitgesproken tegen de komst van een multicultureel centrum in de wijk Transvaal. Het centrum zou honderden arbeidsplaatsen op moeten leveren en de gemeente geeft 3,3 miljoen subsidie. Een raadslid van de PVV zegt vandaag dat ze niet snapt hoe een gebouw “dat genoemd is naar een islamitische stad in Saoedi-Arabië en waar onthoofden en stenigen doodnormaal zijn” kan bijdragen aan de integratie van mensen in onze stad. De PVV denkt dat Den Haag door dit soort projecten in rap tempo islamiseert.

*

Een krant schrijft over een groot renovatieproject van flats in Leiden. Er lopen hierdoor honderden bouwvakkers rond van een bouwbedrijf uit Almere. Er wordt geklaagd over discriminatie door de bouwvakkers. Die zou voortkomen uit wederzijdse irritaties door de planning van de werkzaamheden.

*

Een PVV-Kamerlid stelt Kamervragen over jihadverdachten die zijn vrijgelaten. Ze zegt dat deze verdachten hun terroristische plannen nu alsnog kunnen uitvoeren en wil dat ze weer opgepakt worden.

*

Vandaag meldt een landelijke krant dat Den Helder binnenkort een tweede AZC krijgt. Dit leidde al tot een petitie die door enkele honderden tegenstanders werd ondertekend.

*

Kamervragen van Voor Nederland over een nieuwsartikel over “jihadaanslagen” in België. De partij wil weten wat de actuele dreiging in Nederland is en vraagt of de Minister bereid is administratieve detentie in te voeren in de strijd tegen het islamitische terrorisme. De Kamerleden vragen waarom de minister weigert om het mogelijk te maken dat ronselaars de Nederlandse nationaliteit verliezen.

*

Kamervragen van Geert Wilders en de PVV over het uitdelen van flyers door de moslimorganisatie Hizb ut-Tahrir in Rotterdam op 19 september. Ze vragen of Hizb ut-Tahrir de democratische rechtsstaat omver wil werpen en willen dat haar sympathisanten opgepakt worden, gedenaturaliseerd worden en voorgoed het land uitgezet worden.

*

Kamervragen door de Kamerleden van Voor Nederland over het wegsturen van een politieagent in de Schilderswijk in Den Haag. Ze vragen of de agent is weggestuurd vanwege streng optreden, na Marokkaanse druk van onder meer de ambassadeur. Uit een later antwoord van de Minister blijkt dat dit niet het geval is.

*

In de nacht van 21 op 22 september wordt een islamitische basisschool in Enschede beklad met de tekst “Allah is homo”. Er zijn meer vernielingen geweest de laatste tijd en de directeur van de school verdenkt een groep tieners.

*

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is het onderwerp van Kamervragen door de PVV. Ze hebben gelezen dat er meer studenten heen gaan en ze vragen of zij studiefinanciering krijgen met een ov-jaarkaart. Ook wil de PVV weten of de islamitische studenten een uitkering ontvangen. Ze willen dat de Minister de (buitenlandse) financiering van de IUR onderzoekt. Ze hekelen de uitspraken van de rector van IUR over Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement, die ‘landverraders’ zouden zijn, volgens die rector. De PVV wil dat de minister het vertrouwen in de rector en in de universiteit opzegt.

*

In Wolvega belaagt een 19-jarige man twee homo’s. Hij scheldt ze uit om hun geaardheid en dreigt een mes uit zijn woning te halen om beide jongemannen te verwonden. Eén van de homo’s houdt hem tegen, waarop de dader hem tracht te steken met een sleutel. Hij wordt opgepakt.

*

Een voetbalwedstrijd in Rotterdam tussen Ajax en Feyenoord. Als de Ajacieden het veld op komen zingen supporters van Feyenoord “Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas”. Ook maken ze een sissend geluid om het gesis van ontsnappend gas uit te beelden. Op de eretribune zit een Joodse zakenman, die net een sponsordeal voor 1,2 miljoen met Feyenoord afgesloten heeft. Hij dreigt een einde te maken aan de overeenkomst en wil het contract per direct stopzetten. Hij wil geen team sponsoren met antisemitische fans. Het leidt tot een slepende zaak waarin Feyenoord toch geld eist. De Rotterdammers verklaren dat de kreten anti-Ajax zijn en niet anti-Joods.

*

Twee NVU-demonstranten uit Ravenstein zijn vandaag op doorreis op Rotterdam Centraal Station. Johnboy Willemse spreekt hier een Marokkaanse-Nederlander aan die voor zou kruipen en dat pikte hij niet. Het komt tot een vechtpartij waarbij de Marokkaanse-Nederlander bij Willemse enkele tanden uit de mond slaat. Willemse geeft op zijn beurt de Marokkaan enkele trappen.

*

Aan het begin van de avond is er een linkse demonstratie in Utrecht. Er duikt een groepje rechtsextremisten van Identitair Verzet op onder leiding van Paul Peters. Ze zoeken ruzie en beginnen een vechtpartij. Ze delen meerdere klappen uit. De politie leidt de aanvallers weg van de plek, maar arresteert ze niet. Eerder op de dag waren enkele figuren uit dit groepje ook al weggestuurd bij een antifascistische demonstratie in Den Haag.

*

In Huizen spelen twee amateurploegen uit Bennekom en Huizen een voetbalwedstrijd tegen elkaar. Er worden discriminerende opmerkingen gemaakt naar een speler van Huizen. Na de wedstrijd ontstaat een massale vechtpartij waarbij spelers en omstanders betrokken zijn. De scheidsrechter deelt daarom nog zes rode kaarten uit. Twee voor spelers uit Bennekom en vier voor voetballers uit Huizen.